Home » 2010 » June » 9 » Клуб „Приятели на Природен парк „ Врачански балкан”
9:24 AM
Клуб „Приятели на Природен парк „ Врачански балкан”

    Клуб „Приятели на Природен парк „ Врачански балкан” от месец май стартира дейностите по проект „Малки моми пръстен топат”. Проектът ще се осъществи  благодарение на помощта на Фондация "Работилница за граждански инициативи” по програма „Живо наследство 2010” финансирана от Фондация „Америка за България”. Дейностите ще продължат седем месеца и предвиждат възстановяване на автентичния обичай   "Брашленкьо” от Врачанско, свързан с моминско ладуване /напяване на пръстени/, с традиционните новогодишни гадания за здраве, за плодородие и женитба. Консултант при проучванията ще бъде ст.н. стр. Д-р Йорданка Манкова- главен уредник на Етнографско- възрожденски комплекс «Св. Софроний Врачански» към РИМ . Ще бъде проучен и популяризиран и ритуала ”Пеене на пръстени на Едерлези” практикуван от ромската етническа общност в кв. Кулата и с. Нефела.

      Целта на проекта  е  да предложи  на   обществеността   да се ползва от образователните и развлекателни предимства, предлагани от отговорния и интелигентен достъп до живото  културно наследство in situ и с помощта  на  образоването на младите хора  да допринесе  за по-добро осмисляне, оценка и защита на това наследство. Очакванията на авторите на проекта е да се насърчи диалога между партньорите за постигне подсилващ ефект от усилията им  и с помощта  на  образоването на младите хора  да допринесат  за  защита на оживеното наследство. Участници в проекта са 5-6 годишни деца, родители и  учители от ЦДГ „Българче”, танцова формация «Магнифика» към ЕГ «Йоан Екзарх» и клуб за хора „Черга”.

      Пърформанса , който пъртньорите ще представят през есента, ще провокира обществеността на град Враца с фолклорен и съвременен танц , face art и body art, ще провокира участието на всички присъстващи. Хореографията на пърформанса ще бъде създадена  от Ралица Тодорова – хореограф.

Ръководител на проекта : Калина Дуранкева

 

 Изразените тук становища са на автора и не отразяват непременно мнението на ФРГИ.

 

Views: 721 | Added by: mamma_ronni
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]