Home » Entries archive

Уважаеми родители,

Отново е време за ваканция!

 

 Както  знаете,  група „Бистро изворче” няма да работи през м. август.

 Очакваме нашите възпитаници отново в детската градина на 03.09.2012г.

 Пожелаваме на децата, техните родители и на всички наши приятели едно щастливо и незабравимо лято!

 

 

Екипът на група

 „Бистро изворче”

Views: 489 | Added by: mamma_ronni | Date: 2012-07-27

Деца, родители и учители от ЦДГ „Българче”, филиал кв. Кулата отбелязаха Международния ден на ромите и показаха  резултати от дейностите по проект „Растем заедно” на „УН при ЦДГ „Българче”- Враца- 1949”, финансиран от Ромски образователен фонд, Будапеща.

            Пълният обхват на децата подлежащи на задължителна предучилищна подготовка, даването на равен достъп до качествено образование и включването на родителите и общността в живота на детската градина са приоритетите на проекта.  За да бъде ефективно взаимодействието между деца, родители и учители бяха проведени няколко тематични обучения- „Работа в мултикултурна среда”, „Позитивна мултикултурна класна стая”, „Включване на родителите в дейностите на детската градина” и тренинг за успешна комуникация между учители и родители.

      Със средства по проект „Растем заедно” е санирана сградата на детското заведение, изградена е отоплителна инсталация и е монтирано парно котле. Ръководител на проекта е г-жа Калина Дуранкева- главен експерт „Предучилищно образование”  на Община Враца.

Специално подготвения сценарий донесе много усмивки на децата, родителите и гостите. В забавлението с много ентусиазъм се включиха и малки и големи- родителите в тандем с децата направиха вкусни „цветни” хапки  и пъстри пролетни картички. Игрите завършиха с грамоти за участие и почерпка за всички осигурени от Ромски образователен фонд- Будапеща. Малчуганите получиха  играчки за групите от Община Враца, китна елха бе дарена и засадена в двора от  структурата на  ВМРО във Враца, ОУ „Кирил и Методий” подари паркова пейка за двора на детската градина. Всяко дете ще получи и подарък от дарителската акция на ЦДГ „Знаме на мира” с директор г-жа Анжела Илиева.

         Консултант на проекта „Растем заедно” е г-жа Лили Ковачева- директор на  „Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства” към МОМН. Тя  представи на педагогическия екип разработена методика за работа с родителите в мултикултурна среда, която ще подпомага бъдещата работа на учителите в детската градина. Разработената методика ще бъде предложена на МОМН като педагогически опит, който може да бъде използван и от други учебни заведения в страната. До края на учебната година проектните дейности предвиждат малчуганите от филиал кв. Кулата на ЦДГ „Българче” да отидат на екскурзия и да получат нови легла.

 В края на тържеството г- жа Калина Дуранкева  обобщи: „  Избрахме днешният ден, за да покажем на обществото, че в резултат на общите  усилия  на учителите и родителите  животът на децата в детската ни градина може да бъде по- добър, а образованието им по- качествено. Няма невъзможни неща - трябват само повече труд, мотивация и доверие.”Views: 948 | Added by: mamma_ronni | Date: 2012-04-06

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

 

Заповядайте, на нашата тематична среща

”ДЕТСКИТЕ СТРАХОВЕ”

за да си отговорим на въпроси:”Какво да правим, когато децата плачат?”, "Как да ги подкрепим когато са стресирани?”,”Трябва ли да ги изолираме от скърбите в семейството?

А може би, бихте искали да отправите още много подобни?

 

ПИТАЙТЕ!

Ние, учителите на Вашите деца, ще бъдем на разположение


                                                    На 03.04.2012г. от  17.30 часа

                                            В ЦДГ”Българче”-филиал Бистрец

                                                     Група”Бистро изворче”

 

 

                                                                          ОЧАКВАМЕ ВИ!

От учителския колектив

Views: 489 | Added by: mamma_ronni | Date: 2012-03-27

Мартеничка се носи, докато се види лястовица, щъркел или цъфнало плодно дърво. Тогава се маха и се слага под камък, под който след девет дни по нея се гадае за плодородието на предстоящата година. Ако там има мравки, то годината ще е богата с овце; ако пък има по-големи буболечки, то ще има приплод на едър рогат добитък, ако има червеи пък ще има много коне тази година.
Също така по намереното под камъка момите гадаели ще се омъжат ли тази година и какъв ще е женихът им, ето защо в някои части на страната мартеничката се нарича гадалушка.
Източник: http://mamita-bg.com

Views: 450 | Added by: mamma_ronni | Date: 2012-02-28

Живяла Марта със своите братя далеч в планината. Братята й носели едно име — Сечко. Само че единият наричали малък, а другия — голям Сечко.
   От високата планина те виждали и чували всичко, каквото става по земята. Усмихвала ли се Марта, погалвала и гадинки, и тревички. Стопляла простора с благата си усмивка, блестяло като златно слънцето, прелитали весело птичките.


 Веднъж една млада пъргава невеста подкарала овчиците си в планината, зер топло слънчице огряло, птички се обадили, та тревица стоката да попасе.
   — Не извеждай, булка, ваклушите на паша, рано е! Скоро Сечко си отиде — думал й свекърът, стар стария.
   Преживял е много той и мъдро може да поучи. По слънцето познавал старецът кога ветрове ще завеят, по месеца разбирал кога дъжд ще захване, кога град ще бие, кога зла зима ще вилнее.
   — Кърпикожусите цъфтят сега, снахо — топло й напомнил старецът. — Това е цвете лъжовно, не прецъфти ли, не му вярвай, кожухчето не сваляй!
   — Е, тейко, какво ще ми стори Марта? Тя е жена и зло на жена не може да направи — казала невестата и подбрала овцете и козите нагоре към планината.
   Дочула Марта тези думи и тежка мъка й домъчняла. Нищо че е жена, и тя може да покори слънцето като братята си, и тя има сила бури и хали да посее, и тя знае кога слънчев благодат да прати. Какво от това, че жена й думат!
   Не минало много. Тъмни облаци надвиснали над планината. Ветрове забрулили безмилостно набъбналата гора, леден сняг зашибал, захванала люта зима. Сковала се земята, замлъкнали птиците, секнал ромонът на ручея.
   Непокорната млада овчарка така и не се върнала вече. Тя останала вкаменена заедно с овчиците си горе в планината.

   Така останал обичаят да се правят мартеници, за да е радостна "баба Марта" и да носи само добрини на хората.
 

Views: 540 | Added by: mamma_ronni | Date: 2012-02-28

ЦДГ”БЪЛГАРЧЕ”-ФИЛИАЛ БИСТРЕЦ

ГРУПА ”БИСТРО ИЗВОРЧЕ ”

 

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

ГРУПА "БИСТРО ИЗВОРЧЕ” ОРГАНИЗИРА КОЛЕДНО - НОВОГОДИШНО ТЪРЖЕСТВО НА 23.12.2011г. ОТ 16.00ч. В САЛОНА НА ЧИТАЛИЩЕТО

 

              ЗА ПРАЗНИЧНОТО НАСТРОЕНИЕ :

1.КУЛИНАРНА КОЛЕДНА ИЗЛОЖБА

2.ИЗЛОЖБА - БАЗАР НА КОЛЕДНИ КАРТИЧКИ И СУРВАЧКИ

3.ПОСРЕЩАНЕ НА ДЯДО КОЛЕДА С ПЕСНИ, ТАНЦИ И МНОГО ИЗНЕНАДИ

Views: 566 | Added by: mamma_ronni | Date: 2011-12-07

За втора поредна година деца, учители и родители от ЦДГ „Българче”- Враца участват с проект по програма  „Живо наследство” на Фондация „Работилница за граждански инициативи”.

    Участници от три поколения вече няколко месеца усилено развиват креативна идея, свързана с оживяването и опазването на местното културно наследство по проект „Стара игра- нови лица” на „Училищно настоятелство при ЦДГ „Българче”- Враца- 1949” .

   В организиран workshop /работилница/ заедно с етнограф и кукловод се изработват и подготвят за представяне кукли типични за патриархалния бит на Врачанско от  ХІХ в. и първите десетилетия на ХХ в. Под ръцете на доброволците  вече са оживели над 40 кукли , чиито прототипи са експонатите от „Светът на детето”- уникална за България  експозиция на Етнографски комплекс- Враца.

   Друг продукт от проекта е обучителен пакет, който съдържа информация за видовете кукли, характерни за българската театрална традиция, материали и начин за изработване и тяхното „разиграване”. Книжното тяло ще бъде разпространено във всичките 17 детски градини на Община Враца.

  През месец декември гражданите на гр. Враца ще могат да видят изложбата „Стара игра- нови лица”. Успоредно с нея децата от арт- студио „Българче” ще представят „домашен куклен театър”. Атрактивните експонати от музея ще заживеят нов живот, пресъздадени от ръцете на съвременниците и оживени от ръцете на децата. Старата игра  и новите лица в нея ще предадат носените през годините истини и натрупаната народна мъдрост.

   Проектът „Стара игра – нови лица” става възможен благодарение на помощта на Фондация "Работилница за граждански инициативи”по програма "Живо наследство” с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”.


Views: 513 | Added by: mamma_ronni | Date: 2011-11-30


Училищно настоятелство при ЦДГ „Българче – Враца - 1949” стартира проект „Стара игра- нови лица” по програма „Живо наследство” 2011 с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”. Проектът цели провокиране интереса на подрастващите към защитата , опазването и пресъздаване на живото културно наследство обръщайки ги с поглед към детството на предците ни като част от бита и културата на врачанското население.

Насочвайки вниманието на съвременните деца към детския игрален свят на техните пра- пра- баби и дядовци по своеобразен начин е отстраняване на наслоилия се през годините прах на забрава.

Още през месец август започнаха дейностите свързани с проучването на местното фолклорно наследство. Участниците в проекта-  деца, родители и  учители от ЦДГ „Българче”- гр. Враца  посетиха експозицията „Светът на детето” в Етнографско- възрожденски комплекс „Св. Софроний Врачански”. Проведени бяха две лекции от етнографи на тема „Кукления свят на детето края на деветнадесети и началото на двадесети век” и „В обредния свят на детето ”. Чрез обучителния  петдневен курс участниците получиха знания за видовете кукли, историята на създаването им, начина на изработването, мястото им в игралния свят на детето.

Отскоро в ЦДГ „Българче” е организиран workshop за изработване на кукли  характерни за българската театрална традиция. Участниците в работилницата- деца, родители и учители създават кукли от различни видове /от естествени материали: пръчици, царевични, житни и слънчогледови стъбла, от кратуни, дървени лъжици и от кърпи. Създадените кукли ще бъдат представени в пътуваща изложба.Някои от тях ще оживеят в старата игра , но в ръцете на съвременни малки кукловоди- децата от арт- студио „Българче”. Атрактивните експонати от музея ще заживеят нов живот, пресъздадени от ръцете на съвременниците и оживени от ръцете на децата. Нека старата игра  и новите лица в нея да предадат носените през годините истини и натрупаната народна мъдрост.


Views: 697 | Added by: mamma_ronni | Date: 2011-11-05

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,
НА 26.10.2011Г. ОТ 17.00Ч. ВИ КАНИМ НА
ЕСЕНЕН ПРАЗНИК В ДЕТСКАТА ГРАДИНА
ЗАПОВЯДАЙТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАМЕ ЗАЕДНО!

ЕКИПЪТ НА ГРУПА
"БИСТРО ИЗВОРЧЕ"
Views: 942 | Added by: Dora_Tr | Date: 2011-10-23

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,
НА 19.10.2011Г./СРЯДА/ ОТ 16.30Ч. В ДЕТСКАТА ГРАДИНА ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ПРАКТИКУМ НА ТЕМА
"ДАРОВЕТЕ НА ЕСЕНТА"
ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА ПАНА ОТ ПРИРОДНИ МАТЕРИАЛИ.
ЗАПОВЯДАЙТЕ!


ОТ ЕКИПА НА ГРУПА
"БИСТРО ИЗВОРЧЕ"
Views: 500 | Added by: Dora_Tr | Date: 2011-10-16

« 1 2 3 4 5 6 »