Home » 2011 » November » 30

За втора поредна година деца, учители и родители от ЦДГ „Българче”- Враца участват с проект по програма  „Живо наследство” на Фондация „Работилница за граждански инициативи”.

    Участници от три поколения вече няколко месеца усилено развиват креативна идея, свързана с оживяването и опазването на местното културно наследство по проект „Стара игра- нови лица” на „Училищно настоятелство при ЦДГ „Българче”- Враца- 1949” .

   В организиран workshop /работилница/ заедно с етнограф и кукловод се изработват и подготвят за представяне кукли типични за патриархалния бит на Врачанско от  ХІХ в. и първите десетилетия на ХХ в. Под ръцете на доброволците  вече са оживели над 40 кукли , чиито прототипи са експонатите от „Светът на детето”- уникална за България  експозиция на Етнографски комплекс- Враца.

   Друг продукт от проекта е обучителен пакет, който съдържа информация за видовете кукли, характерни за българската театрална традиция, материали и начин за изработване и тяхното „разиграване”. Книжното тяло ще бъде разпространено във всичките 17 детски градини на Община Враца.

  През месец декември гражданите на гр. Враца ще могат да видят изложбата „Стара игра- нови лица”. Успоредно с нея децата от арт- студио „Българче” ще представят „домашен куклен театър”. Атрактивните експонати от музея ще заживеят нов живот, пресъздадени от ръцете на съвременниците и оживени от ръцете на децата. Старата игра  и новите лица в нея ще предадат носените през годините истини и натрупаната народна мъдрост.

   Проектът „Стара игра – нови лица” става възможен благодарение на помощта на Фондация "Работилница за граждански инициативи”по програма "Живо наследство” с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”.


Views: 512 | Added by: mamma_ronni | Date: 2011-11-30