Home » 2011 » November » 05


Училищно настоятелство при ЦДГ „Българче – Враца - 1949” стартира проект „Стара игра- нови лица” по програма „Живо наследство” 2011 с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”. Проектът цели провокиране интереса на подрастващите към защитата , опазването и пресъздаване на живото културно наследство обръщайки ги с поглед към детството на предците ни като част от бита и културата на врачанското население.

Насочвайки вниманието на съвременните деца към детския игрален свят на техните пра- пра- баби и дядовци по своеобразен начин е отстраняване на наслоилия се през годините прах на забрава.

Още през месец август започнаха дейностите свързани с проучването на местното фолклорно наследство. Участниците в проекта-  деца, родители и  учители от ЦДГ „Българче”- гр. Враца  посетиха експозицията „Светът на детето” в Етнографско- възрожденски комплекс „Св. Софроний Врачански”. Проведени бяха две лекции от етнографи на тема „Кукления свят на детето края на деветнадесети и началото на двадесети век” и „В обредния свят на детето ”. Чрез обучителния  петдневен курс участниците получиха знания за видовете кукли, историята на създаването им, начина на изработването, мястото им в игралния свят на детето.

Отскоро в ЦДГ „Българче” е организиран workshop за изработване на кукли  характерни за българската театрална традиция. Участниците в работилницата- деца, родители и учители създават кукли от различни видове /от естествени материали: пръчици, царевични, житни и слънчогледови стъбла, от кратуни, дървени лъжици и от кърпи. Създадените кукли ще бъдат представени в пътуваща изложба.Някои от тях ще оживеят в старата игра , но в ръцете на съвременни малки кукловоди- децата от арт- студио „Българче”. Атрактивните експонати от музея ще заживеят нов живот, пресъздадени от ръцете на съвременниците и оживени от ръцете на децата. Нека старата игра  и новите лица в нея да предадат носените през годините истини и натрупаната народна мъдрост.


Views: 693 | Added by: mamma_ronni | Date: 2011-11-05