Home » 2010 » June » 11 » Развитие на взаимоотношенията
12:55 PM
Развитие на взаимоотношенията

3-5.jpg28.10.2006 г.

автор: Стоян Георгиев

снимка: Иво Орешков 

След третатата година твоето дете ще започне да проявява интерес към играта заедно с други деца (за разлика от предишната година, когато децата също играят, само че с гръб едно към друго). Едва сега идеята за даването може да бъде разбрана, осъзната и персонифицирана, но въпреки това, ще е необходимо твоето наглеждане и водителство.

Съвети, които можеш да изпробваш при създаването на приятелства

1. Насърчавай съвместните проекти. Когато децата са събрани заедно , можеш да им дадеш обща задача, като например, да подредят пъзел или да направят модел от конструктор. Взаимодействието с другите деца не само ще бъде желано през тази фаза, но също и ще доставя на детето ти огромно удоволствие.

2. Пази детето си от развиването на диктаторски манталитет (или го пази от онези деца, които имат такъв). Това е често срещана проява от страна на четиригодишните деца, които искат всички да се подчиняват на прищявките и желанията им. Ако твоето дете се вживява в ролята на диктатор, отдели време, за да му обясниш, че не е център на Вселената. Също така, го поощрявай и хвали, когато се държи добре с останалите.

3. Наблюдавай по какъв начин се развиват взаимоотношенията. Ако детето ти е поканено на рожден ден от приятелче и двамата решат да направят нещо, което ти не одобряваш, поговори с детето за проблема, а също и дали то може да повлияе на другото дете по позитивен начин. Ако не забележиш никаква промяна (и дори, ако наблюдаваш видимо негативно влияние върху собственото ти дете), прекрати взаимоотношението. Като родител ти би трябвало да наблюдаваш взаимоотношенията на детето си и при необходимост да се намесваш в тяхното развитие.
Въпреки мнението на много хора, че детската градина е необходим етап за академичното развитие на детето, това е абсолютно недоказано – решението да оставиш детето си в детска градина си е изцяло твое. Истината е, че колкото повече време прекарвате заедно в семейството, толкова по-емоционално стабилно ще бъде то!

източник semeistvo.bg
Views: 511 | Added by: mamma_ronni
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]