Преглед: 549 | Автор: mamma_ronni | Дата: 2013-01-04

Преглед: 840 | Автор: mamma_ronni | Дата: 2012-04-10


Развитие на мисленето при децата от 0 до 4 години

Анета Жечева, детски психолог

Малките мислители

Наблюдавали ли сте как си играят с кубчета децата на 2-3 години? Поставят две-три кубчета едно върху друго и миг след това с радостен смях разрушават кулата. И после пак строят... И пак разрушават… и пак… и пак. На нас, възрастните, това може да ни се стори леко глуповато, но всъщност мъника освен, че се забавлява, опознава нещата и… мисли.

В началото бе мисълта

Детското мислене преминава през определи етапи в своето развитие. Първото средство, което използва малкото дете за решаване на различни задачи, е практическото действие с предметите. Ако завъртите пред дете на 2-4 години пумпал и в един момент т ... Read more »

Преглед: 903 | Автор: mamma_ronni | Дата: 2011-05-26

Функция  на страховите преживявания в детството.

"Всеки от нас трябва да живее за в бъдеще от” реколтата” на своите мисли, защото каквото мислиш днес и утре , следващия месец или следващата година, то ще пресъздава твоя живот и ще определя бъдещето ти!”
                                                            &n ... Read more »

Преглед: 876 | Автор: mamma_ronni | Дата: 2010-12-06

Защо децата стават агресивни и как да се справим с това?

Представете си следната ситуация – стоите и гледате малкото си ангелче от вратата на детската градина и си мислите колко сте щастливи, че го имате. И изведнъж то замахва с ръка и удря някое дете по носа.

Колкото и да е шокиращо за вас (и за останалите родители, които стават свидетели на сценката), агресивността е нормална част от развитието на детето. И действително, във възрастта между 3 и 4 години повечето деца грабят играчки от ръцете на другите, удрят, ритат или си крещят до посиняване един на друг от време на време. Понякога причината е просто страх – детето ви може да нападне, ако например се чувства изместено от друго дете. Други възможни причини се дължат по-малко на инстинкт и повече на конкретни обстоятелства. Освен споменатото дотук, детето ... Read more »

Преглед: 969 | Автор: mamma_ronni | Дата: 2010-12-06

Семейство

Помогнете на глезльовците

25 ноември 2010 | 09:45 |

Първото нещо, което трябва да уточним, е, че вината за разглезеното дете е единствено и само у родителите.

Малчуганите не са виновни, че са такива, тъй като са възпитани по този начин от мама и татко. Именно родителите, в стремежа си да предпазят детето и никога да не му липсва нищо, прекаляват с угаждането.

Така в един момент думичката „Искам” става закон за тях, а родителите стават роби на собствената си рожба.

... Read more »
Преглед: 930 | Автор: mamma_ronni | Дата: 2010-11-26

Възпитанието на децата е една от най-трудните и най-отговорни задачи в целия свят, за която вие можете да се чувствате най-малко подготвени. Ето няколко съвета, които ще Ви помогнат да се справите с възпитанието на Вашето дете - поставяйки си отговорности, които ще Ви направят по-подготвен за родителската роля, а в същото време ще можете да се наслаждавате на Вашите деца.

1. Децата започват своето личностно осмисляне и възприятие, като се виждат през Вашите очи.
Тонът на гласа Ви, езикът на тялото и всеки израз на лицето се поглъщат от детето. Вашите думи и действия, като родители засягат развиващото самоизображение на Вашето дете, повече от каквото и да е в неговият свят. Следователно, хвалейки детето за неговите постижения, дори и в ежедневните, малки негови успехи, ще го накарате да се чувства гордо; позволявайки му да се справя само в ежедневните дейности, ще го направите способно и независимо. И обратно, омаловажаването на неговите у ... Read more »

Преглед: 1356 | Автор: mamma_ronni | Дата: 2010-10-15

В живота на всички нас има моменти, когато не ни се става рано сутрин за работа. Особено ако самата работа не ни доставя удоволствие или имаме неприятни колеги и лош шеф. Най-много ни се иска да си полежим в леглото, да се насладим на чаша горещо кафе. Но за съжаление ритъма на живота не търпи дълги утринни церемонии. Трябва бързо да се оправим, за да пристигнем на време на работа.

Точно такива моменти има и в живота на детето, когато не иска да отиде на градина. И ако при възрастните "трябва" се налага ... Read more »
Преглед: 1161 | Автор: mamma_ronni | Дата: 2010-10-15

По-големите и по-малките деца в семейството рядко живеят в мир и любов и по-често се борят ожесточено за пространство, вещи, родителско внимание. Ако липсват конкретни възпитателни действия взаимното им неприемане може да стигне до ненавист с всички произтичащи от това последствия, понякога доста сериозни. Как да ги научим да се обичат взаимно?

Каин убил родния си брат Авел от завист и ревност. Оттогава на земята са принесени хиляди подобни жертви, а милиони братя и сестри днес живеят като куче и котка. Дори когато пораснат, много братя и сестри подсъзнателно се страхуват от посегателство върху личното им жизнено пространство от страна на техните най-близки хора. А това може да доведе до патологично чувство на самота, загубване на усещането за тил и опора, комплекс за малоценност, неврози, неоправдана агресивност, хронични депресивни състояния, неспособност за адаптация към нови колективни условия.

Много дълго детето е абсолютен егоис ... Read more »

Преглед: 1067 | Автор: mamma_ronni | Дата: 2010-10-15

Всички родители възпитават децата си според своите умения и разбирания за живота. Рядко се замислят защо в определени ситуации постъпват така, а не иначе. Но в живота на всяка майка съществуват моменти, когато поведението на любимото дете отива в задънена улица. А може би самите възрастни, използвайки радикални методи на възпитание, правят неща, заради които после се срамуват. Не сте сами в грешките си, всички родители отвреме на време грешат. Но винаги е по-добре да се учим от чуждите грешки, нали?

 

Грешка първа

Обещанието Повече няма да те обичам
Ако не си такъв, какъвто аз искам, няма да те обичам повече

Мнение на родителите
Защо децата така често спорят по повод на всяка наша молба? Може би ни правят напук. Какво да правим? Да призоваваме към здрав разум? Но, те просто не слушат какво им говорят възрастните. Да заплашваме? Това още повече не действа. В такива случаи много родители изпо ... Read more »

Преглед: 988 | Автор: mamma_ronni | Дата: 2010-10-15

1 2 3 4 »