Home » 2010 » October » 15 » Защо детето не иска да ходи на детската градина?
1:33 PM
Защо детето не иска да ходи на детската градина?
В живота на всички нас има моменти, когато не ни се става рано сутрин за работа. Особено ако самата работа не ни доставя удоволствие или имаме неприятни колеги и лош шеф. Най-много ни се иска да си полежим в леглото, да се насладим на чаша горещо кафе. Но за съжаление ритъма на живота не търпи дълги утринни церемонии. Трябва бързо да се оправим, за да пристигнем на време на работа.

Точно такива моменти има и в живота на детето, когато не иска да отиде на градина. И ако при възрастните "трябва" се налага над "не искам", то малкото дете няма развито чувство за дълг и затова невинно ви пита: "Може ли аз да остана в къщи?".

1. Единствено дете
Най-трудно е при деца, които за първи път тръгват на детска градина. А особено тежко е когато детето е единствено в семейството, защото е свикнало с постоянно внимание и грижа изцяло за него от страна на възрастните. В детската градина вниманието се разпределя между 20 и повече деца и на такава близост, каквато детето получава у дома – не може да разчита. Но пък спокойно може да получи забележка да си прибере играчките по местата или да не се качва по столчетата. Затова децата искат в къщи. Загрижените майки, баби практически правят всичко за комфорта му – обличат го, хранят го, водят го до тоалетната, приспиват го. Пристигайки в детската градина, то се оказва безпомощно и неспособно да се самообслужва, което допълнително усложнява адаптацията му към новия живот.

2. Не умее да вирее в голям колектив
Един от основните проблеми при адаптацията на децата е свързан с неумението им да живеят в голям колектив и непознаването на правилата на този вид живот - т.е. храненето под точен час, яденето под точен час, изчакването на ред за ползване на тоалетната, самостоятелното измиване на ръце след това и т.н. На някой деца например им е неприятно да спят в общи спални. Едно момченце обяснява по този повод: "Притеснявам се, това е неприлично!" Възпитателката му обяснява че се чувствал много неловко и веднага се скривал под одеалото.

3. Не е свикнало с дневен режим
Някои деца трудно свикват с режима в детската градина. Особено трудно е при тези, които не са живели под режим у дома, т.е. ядат - когато си пожелаят, спят – когато им се доспи, гледат телевизия - колкото си искат и т.н. В детската градина всичко е строго регламентирано и не се позволяват излишни волности.

4. Трудно общува с другите деца
Друга причина детето да иска да посещава градината е ако възникне трудност при общуването с другите деца. То се сблъсква отново с нещо ново – идва момента, в който трябва да се научи само да построи добри отношения с връстниците си и да ги поддържа. Би възникнал проблем, ако детето няма опит в общуването с други деца. Особено ако детето е само, няма брат или сестра, рядко излиза на площадката, то привиква и умее да общува само с възрастни. И ако в детската градина се "залепи" за възпитателката и изисква от нея цялото й внимание, вероятно най-накрая тя му каже: "Иди си поиграй с другите деца." Така детето се обижда, не отива при другите деца и се затваря в себе си.

Какво съветват детските психолози?

1.

За да може детето пълноценно да общува с други деца, разширете кръга му извън семейството – ходете и канете гости с деца, съседски деца, водете детето на детската площадка, водете го в детски клубове и центрове за деца. Общите игри и занимания сближават децата и спомагат за оформянето на приятелски отношения.

2.

Научете детето да се самообслужва – да се облича и съблича само, да яде само и т.н. Предоставете му повече свобода при битовите въпроси – нека само се преоблече, да прибере масата, да си прибере играчките, да си измие лицето и ръцете.

3.

Добре е дневния му режим да се приближава максимално до този в градината. Детето трябва да се научи да яде и спи в определено време. А най-добре е този режим да бъде възприет за цялото семейство, макар да звучи утопично.

4.

Говорете с възпитателките, разкажете им за индивидуалните особености на вашето дете. Ако детето ви отказва да яде в градината, помолете да не го насилват.

5.

Добре ще бъде за детето да проиграете у дома някои ситуации от живота в детската градина. Това може да стане с кукли или плюшени играчки. Например: "Какво ще направиш, ако някое дете ти вземе играчката, с която си играеш?" ("Ще го помоля да ми я върне. Ако ми откаже – ще каже на госпожата.") Подобен игрови тренинг ще подготви детето за различни и нестандартни ситуации, с които вероятно ще се сблъска в детската градина.

източник: www.drebcho.bg
Views: 701 | Added by: mamma_ronni
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]