Home » 2010 » May » 4 » Деца в цветове
12:26 PM
Деца в цветове
От древни времена човечеството придава на цветовете символическо значение. Затова не е чудно, че съществува методика "Цветни деца" - с нейна помощ в зависимост от предпочитаните от децата цветове при рисуване, може да се определи техния характер, вижданията им за света, емоционалния климат в семейството и т.н.
Какви са предпочитаните от Вашето дете цветове?
 


"ЖЪЛТИ"  ДЕЦА

Жълтия цвят е цветът на духовното.
"Жълтото" дете е мечтател, фантазьор, разказвач, веселяк. Обича да играе само и предпочита абстрактни играчки, тъй като е с голямо въображение. Когато порасне, може да се ориентира по-скоро към професия изпълнена с разнообразие. Винаги ще има в какво да вярват и гледат напред в бъдещето. Но в същото време може да се проявят такива черти от характера като непрактичност, безотговорност, пасивност.


"ЧЕРВЕНИ" ДЕЦА

ЧЕРВЕНОТО е цвета на кръвта, здравето, живота, енергията, силата, властта. Децата предпочитащи този цвят са открити и енергични. Трудно е на родителите - тези деца са палави, непослушни, неуправляеми. Когато пораснат стремежът да преуспеят е преди всичко останало.


"СИНИТЕ" ДЕЦА

са пълна противоположност на червените. Това са спокойни деца - лежат с книжка на дивана, размишляват. За разлика от "червените" деца на тях им е приятно да дават, а не само да получават. Трябва да се има предвид, че често деца избират синия цвят не защото го предпочитат, а защото в дадения момент имат нужда от успокоение.


"ВИОЛЕТОВИ" ДЕЦА

ВИОЛЕТОВО - това е цветът на нощта, тайнствеността, мистиката, съзерцанието. Децата се отличават с богат вътрешен живот, артистизъм и голяма чувствителност. Лесно е да бъдат хипнотизирани, възбудими са. Повече от другите се нуждаят от подкрепа и поощрение.


"СИНЬО-ЗЕЛЕНИ" ДЕЦА

Ключови думи за този цвят са : вода. лед, хлад, гордост, престиж, тщеславие.На който този цвят се харесва е в напрегнато нервно състояние - страхува се да не направи грешка. Много чиновници и администратори попадат в тази категория. На децата трябва де се предостави повече свобода, да се поощравя инициативността, да се замени наказанието с поощрение.


"ЗЕЛЕНИТЕ" ДЕЦА

се чувстват застрашени и се нуждаят повече от майчина любов. За да не се превърнат в "зелени" възрастни ( консервативни, боящи се от промени) децата се нуждаят от творческо възпитание, от развитие на интересите. Такива деца се нуждаят от чувство на защитеност.


"ОРАНЖЕВИТЕ" ДЕЦА

са лесно възбудими. Децата се смеят и крещят дори без причина. А това не е полезно нито за тях, нито за родителите им...


"КАФЯВИТЕ" ДЕЦА

Ако в кафявото нюанса на оранжево е повече от черното дискомфорта не е така изявен. Земния кафяв цвят се използва от децата за да създадат собствен свят - надежден и уютен, който ще им даде чувство за безопасност.
Като цяло, обаче използването на кафяво може да бъде знак за слабо здраве, семейни неуредици, участие в драматични събития и пр.


"ЧЕРНИ" ДЕЦА

Използването му е знак за някакви терзания, страхове. По принцип се счита, че децата рядко го предпочитат, но трябва да се има предвид факта, че черния цвят е цвета на много любими за децата герои - Батман и Робин напр. са облечени в черно и е възможно да доминира при децата без да има особена причина затова.


Views: 216 | Added by: mamma_ronni
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]